luni, 3 septembrie 2012

Biserica de lemn din Săpânţa_ cea mai înaltă biserică de lemn din lume




Doresc să revin la Săpânţa, zonă atât de frumoasă şi dragă sufletului meu, deşi nu am fost decât ca turist. Această zonă, Maramureşul, şi Bucovina îmi mângâie sufletul  şi mă face să fiu mândră că sunt român.
Vreau să revin cu biserica din lemn de la Săpânţa- Peri, pentru că, nu numai cimitirul este unic, dar şi biserica are ceva ce te copleşeşte, te cucereşte, iar în faţa ei îţi deschizi sufletul fără să-ţi fie teamă că vei fi descoperit.



Are o înălţime de 78 de metri, care, parcă te înalţă spre cerul râvnit de generaţii fără să-ţi spulbere aripile precum Icar. Această înălţime a ei a devenit subiect de Cartea Recordurilor, fiind trecută ca fiind cea mai înaltă biserică din lemn din lume. Măgulitor?! Poate! Dar sigur pentru mine este înălţător, şi nu numai din punct de vedere religios (aici s-ar putea să intru în polemică şi renunţ să divaghez), dar atunci când te afli în preajma ei te simţi copleşit de sentimente, de multe ori contradictorii. 


Priveşte şi ai să vezi singur ce impresie îţi poate face. Asta dacă nu cumva ai trecut pe acolo şi cunoşti bine  sentimentul de care vorbeam.


Dar, hai să-ti povestesc pe scurt ceva despre ea. În anul 1391 mănăstirea din Săpânţa- Peri a primit terenuri şi bunuri de la urmaşii lui Dragoş Vodă, unde, pentru început, a fost ridicată o biserică din piatră. Timp de peste 300 de ani această biserică din piatră a găzduit Episcopia Română a Maramureşului.
Mănăstirea Săpânţa- Peri a fost construită pentru comunitatea greco- catolică din zonă.


Datorită trecerii timpului, mănăstirea a fost degradată şi distrusă prin anii 1783, şi abia la sfârşitul sec. XX şi începutul XXI s-a început reconstruirea ei la îndrumarea şi după planurile elaborate de arhitectul Dorel Cordoş.
Mănăstirea de la Săpânţa este construită din lemn solid de stejar, care este tratat cu diferite substanţe pentru conservare.
Turnul este înalt de 54m lungime şi este înconjurat de încă alte 4 mai mici, înălţimea totală a mănăstirii având de 78 metri, fiind mai înaltă şi decât Statuia Libertăţii din New York. Este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
Construcţia a fost finalizată în anul 2003.


sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu