miercuri, 13 martie 2013

centrul comercial „dunărea” galaţi




Am să vă prezint un proiect realizat de noi, proiect cu o durata de proiectare şi de execuţie destul de mare (2006-2012), pentru că, după sincope, perioade de stagnare, modificări, reautorizări ce parcă nu se mai terminau, deci, în sfârşit, acest proiect s-a realizat în totalitate.
Proiect: ARHIDESIGN Galaţi

Autor: arh. Stan Paul
Colaboratori:
Designer Graţiela Carmen Stan
Ing. Cristina Vaman
Ing. Vasilica Petrescu
Ing. Virgil Gheorghiu
Ing. Cornelia Teodor
Ing. Florin Vaman
Ing. Emilia Mogoş
Ing. Mircea Zaharia



A fost ca o aventură, căci, niciodată nu ştiam ce avea să se întâmple în luna următoare. Beneficiarul a fost, din păcate, influenţat de prieteni, şi s-au produs multe modificări pe parcursul execuţiei. Trebuie să recunosc că a venit şi cu idei constructive care au mărit valoarea lucrării.
 
A fost dificil căci, atunci când am preluat lucrarea, nu am avut un teren virgin pe care să ne jucăm aşa cum am fi vrut, să ne dăm frâu imaginaţiei. Pe locaţie era o construcţie cu an de execuţie 1960, ce a avut ca funcţiune service auto. Era o construcţie formată din două corpuri, hala pe structură metalică şi corpul administrativ, construcţie din diafragme din beton. Peste aceste construcţii erau deja construite structurile a două corpuri cu structură metalic. Corpurile iniţiale, hala şi sediul administrativ s-au păstrat şi peste ele s-a venit cu o nouă structura metalică pentru a se putea dezvolta pe verticală. Problema ce mare care ne-a îngrozit au fost traveele mici, chiar foarte mici practicate pentru o structură metalică şi mai ales pentru o construcţie ce avea destinat încă de la început funcţiunea de comerţ. Aceasta a fost o piatră de încercare: să reuşim să scoatem ceva funcţional, dar şi estetic, dintr-o grămadă diformă metalică.   Cam aşa arăta ceea ce am preluat noi în momentul contractării lucrării.




Când am preluat lucrarea construcţia se compunea din 4 corpuri: 2 metalice şi două din beton.
În vederea noii viziuni de proiectare, am mai inclus un corp nou cu structură tip cadre din beton armat, cu regim de înălţime, 1 demisol şi parter şi două nivele.
Singurul lucru care a fost bine gândit a fost înălţimea nivelelor supraterane, fiind de 6,00m, înălţime generoasă care ne-a permis să obţinem o înălţime adecvată după ce am ascuns în plafoane false toate reţelele de apă, canalizare, climatizare, ventilaţie. Odată cu începerea lucrărilor, după greşeli ale constructorului, care nu a protejat malurile mari, cele două corpuri din beton s-au demolat prin surparea lor în groapa  pentru subsolul noului corp.  Asta a implicat o nouă proiectare atât pentru exterior cât şi la funcţional. Nu mult după reproiectarea acestui corp, şi aproape de terminarea executării lui, beneficiarul a decis să renunţe la sălile de cinema, în număr de trei. A fost o decizie neispirată şi care, şi acum, se vede cât de păguboasă a fost. Mai greu de înţeles a fost această decizie cu cât gradenele erau executate, urmând doar finisarea lor. 



Nu vreau să intru prea mult în poveşti pentru că, sunt sigură, mulţi dintre voi, constructori şi proiectanţi, aţi întâlnit beneficiari indecişi care nu ştiu ce doresc şi sunt în derivă, dar totuşi nu doresc sfatul unui specialist.
Dar am să vă povestesc acum despre acest proiect care, în sfârşit, s-a realizat.



Aflat într-unul din cele mai mari cartiere rezidenţiale, pe una din arterele principale care face legătura cu centrul oraşului , Centrul comercial „Dunărea” rupe din monotonia blocurilor de locuinţe P+10 etaje înşiruite la stradă, prin jocul uşor diferenţiat al volumelor şi suprafeţelor mari vitrate sau opace şi culorilor calde ale pereţilor.



DATE TEHNICE
Regim de înălţime: 2S+P+2E
Ac=2.914,00mp
Ad=11.780,00mp
Spaţii comerţ= 6.500,00mp
 

CONFIGURATIA SPATIAL- VOLUMETRICA

Pentru integrarea sa în spaţiul construit, împrejmuită pe trei laturi de construcţii de locuinţe cu regim mare de înălţime, s-a renunţat la ideea unui volum opac, monobloc, caracteristic unor astfel de programe.



Problemele obiective existente au determinat realizarea celor  patru corpuri  structurale, cu un uşor joc volumetric între ele, cu suprafeţe vitrate mari spre străzile adiacente (sud şi est) şi un calcan spre vest la limita unui imobil în execuţie.

Retras faţă de limita aliniamentului pentru a asigura circulaţia pietonală, volumul de la strada principală, pentru a fi mai puţin agresiv, se racordează la volumul principal printr-un plan înclinat vitrat cu rol de luminator pentru 2 nivele.
 



Accesele publicului sunt protejate de etajul în consolă la strada principală, umbrind vara suprafaţa vitrată din parter orientată spre sud.

Funcţional, construcţia este destinată spaţiilor comerciale pe toate cele trei nivele supraterane, fiind completate cu servicii, spaţii de joacă copii, restaurante, cafe-bar.
Subsolurile parţiale, pe două nivele (Ad=3.527,00mp  ), asigură aprovizionarea mărfurilor şi parcare pentru 110 autovehicule.



TEHNOLOGIA FATADELOR
Pereţii exteriori opaci sunt realizaţi din panouri compozite de tablă cutată vopsită, cu miez de polistiren sau vată minerală bazaltică (antifoc), montate orizontal pe o structură metalică ancorată de planşeele din beton, sau din casete de aluminiu tip bond pe structură metalică.
 


Construcţia a fost conformată încât să beneficieze de radiaţia solară directă pe perioada anotimpului rece şi să fie protejată de aceasta vara.
S-au prevăzut suprafeţe vitrate termoizolante (geam reflexiv de culoare verde) realizate în sistem semistructural, cu sigilare pe verticală. Pe faţadele de est şi sud s-au montat sisteme brise-soleil , atât pentru elimina monotonia faţadei, cât şi pentru îmbunătăţirea eficienţei termice a clădirii şi reducerea consumului de electricitate pentru climatizare şi iluminat în exploatare

Latura lungă a construcţiei, spre nord, s-a prevăzut cu o suprafaţă vitrată de aproximativ 30% din total, pentru a o proteja de vântul rece iarna şi a minimaliza pierderile termice.



Deoarece peretele înclinat spre stradă, realizat din panouri de sticlă termoizolantă, prezenta un pericol în exploatare prin posibila acumulare de zăpadă şi formarea de ţurţuri deasupra acceselor principale, a fost prevăzut cu elemente de parazăpezi montate pe rigle de aluminiu şi s-au montat cabluri de degivrare.
 


Golul necesar scărilor rulante şi liftului panoramic creează un atrium pe 3 nivele cu un luminator în partea superioară pentru un iluminat natural în zona de nord care este mai puţin vitrată şi pentru a asigura desfumarea prin trapele acţionate electric în caz de incendiu. Aceeaşi funcţiune de desfumare o realizează şi ochiurile mobile practicate în pereţii cortină prevăzuţi pe cele trei laturi ale construcţiei.

Definitivarea soluţiilor pentru pereţii cortină prevăzuţi, pentru realizarea luminatorului prismatic cu dimensiunile de 9,00x18,00m, cât şi a peretelui vitrat înclinat, s-au finalizat cu aportul echipei tehnice Aluköningstahl.
 


Cu toate că efectele crizei s-a simţit şi la această lucrare, beneficiarul a dorit să păstreze standardul  de calitate impus de noi prin proiect şi, cu eforturi vizibile, care a dus execuţia pe o durată de şase ani, a reuşit să finalizeze acest proiect care, pentru moment, este reprezentativ pentru Galaţi, nu prim mărimea sa, ci mai degrabă pentru calitatea materialelor puse în operă, şi, nu în ultimul rând, pentru estetica sa care contractează vizibil cu blocurile de locuinţe executate în anii 1980. Rămâne o pată de culoare ce înviorează vizibil zona prin arhitectura sa vizionară, şi încântă ochiul obosit de culorile mohorâte din vecinătate.




Rămâne o experienţă unică, deşi am avut lucrări mai mari, dar complexitatea lucrării a fost tocmai amprenta deja existentă peste care am fost nevoiţi să intervenim, configuraţia structurii metalice cu foarte mulţi stâlpi  au impus chiar la interior amenajări care să reuşească sa-i mascheze sau să fructifice existenţa lor.
De fiecare dată când punem pe planşetă gânduri, sentimente şi trăiri trebuie să fim întotdeauna conştienţi de impactul şi amploarea acestor proiecte care vor fi privite şi judecate de generaţiile viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu